Хамон – це неймовірно смачний делікатес. Перлина іспанської кухні і водночас візитівка цієї прекрасної країни.
Хамон – сиро-в’ялене м’ясо свині, а саме – стегно, яке приготували за спеціальною довготривалою технологією. Свиней вирощують в екологічно чистих регіонах Іспанії і вигодовують спеціальними кормами.
Для виготовлення хамону використовують задні ноги (окіст). Передні називаються палетами (лопатки) і є окремим не менш смачним продуктом.
Умовно розрізняють два основні види хамону – серрано та іберіко. Вони відрізняються породою свиней, кормом і способом приготування м’яса.
В перекладі з іспанської мови хамон серрано (jamon serrano) означає гірський хамон. М’ясо виготовляється з білих свинок, раціон яких складається з сухих кормів. Найменший термін витримки серрано приблизно від 7 місяців.
В “Універсальній крамничці” є гарний вибір хамону Серрано в різній розфасовці. Крім того, він входить в перелік продуктів, з яких складається подарунковий набір “Хамон-Бокс”.
Другий вид хамону – це іберіко. Jamón ibérico перекладається як іберійський хамон і його виготовляють з іберійської породи свиней. Тварини утримуються на вільному (дикому) випасі, а не в загонах, де харчуються жолудями. Насичений м’ясний смак і аромат хамону іберіко формується саме завдяки жолудевій дієті.
Хамон стає хамоном зокрема завдяки технології виготовлення. Виділяють три етапи: засолка, сушка і дозрівання.
Стегно свині засипають сіллю і тримають так приблизно 2 тижні. Тривалість соління залежить від маси ноги та кліматичних умов кожної області, але в середньому воно становить один день на кілограм продукту.
Потім окіст промивають від солі і підвішують вертикально на 1-2 місяці в камеру з невисокою температурою і стабільною вологістю для висихання і пров’ялювання.
Наступний етап – дозрівання. Окорок переміщають в спеціальні погреба, де класифікують за вагою і якістю. Залежно від маси стегна та кліматичних умов географічної області процес дозрівання займає від 6 до 36 місяців. На цьому етапі хамон набуває свій унікальний смак і аромат.
Завершення стадії дозрівання експерти визначають за допомогою голки. Довга і тонка голка робиться з кістки корови чи коня і не має ні смаку, ні запаху. За її допомогою беруть дві проби, визначаючи готовність хамону і якість м’яса.
Хамон недорого і з високої якості купуйте в “Універсальній крамничці”. Хочете купити хамон серрано? Будь ласка – гарний і смачний серрано. Бажаєте хамон курадо? І він є . Замовляйте ось тут. Хамон серрано і хамон курадо продається в Києві, а по Україні надсилаємо в будь-який населений пункт.