Сир горгонзола. Особливості, історія, застосування

Ви зараз переглядаєте Сир горгонзола. Особливості, історія, застосування
Сир Горгонзола І Сыр Горгонзола

Напевно нині важко буде знайти людину, яка б ніколи не чула про горгондзолу. Визнання цьому сиру подарувала така особливість, за яку інші продукти харчування негайно були б приреченні на ліквідацію. Цією особливістю є ніщо інше як пліснява – грибок, який надає горгондзолі той самий неповторний пікантний смак.

Всі люди, які коли-небудь чули про цей сир, поділяються на два табори: тих, хто обожнює горгондзолу і тих, хто її на дух не переносить. Отже, щоб зрозуміти цей сир краще і розгадати його особливості, потрібно спочатку заглибитися в географію, потім в історію і аж після цього в кулінарію.

Якщо досліджувати географічну складову, то горгондзола походить з півночі Італії, з тих прекрасних гірських місцевостей, де корови неспішно пасуться на альпійських лугах, їдять найзеленішу травичку, дихають чистим гірським повітрям і дають найсмачніше, найчистіше молоко, з якого потім і виготовляється горгондзола. Знаходиться цей райський куточок на території двох провінцій: Ломбардія і П’ємонт.

Тут відбувається збір молока і безпосереднє виробництво сиру, який потім прямує до магазинів Італії, Франції, Німеччини, Швейцарії і навіть Америки та Канади.

Історія виникнення сиру починається на зламі XI і XII століття в селищі Горгондзола на півночі Італії. За однією з легенд сир з’явився в результаті неуважності молочника, який змішав вчорашнє молоко зі свіжим і на наступний день отримав сир з пліснявою. Молочник вирішив не викидати сир, а дати спробувати його відвідувачам. Яке ж було його здивування, коли замість скарг він отримав схвальні відгуки.

Горгонзола купити І Горгонзола купить
Сир Горгонзола І Сыр Горгонзола

 

Даний спосіб отримання горгондзоли вважається класичним. На жаль, сьогодні дуже рідко можна зустріти сир зроблений за класичним рецептом, зазвичай горгондзола виготовляється шляхом додавання до молока грибка Penicillium gorgonzola.

З точки зору гастрономії сир має велику вагу для готування, адже він має низку особливостей, які вирізняють його з-поміж інших сирів. Пліснява надає сиру специфічного блакитноватого забарвлення та гострого, навіть пікантного смаку.

Завдяки своїм смаковим властивостям горгондзола ідеально пасує до поленти (кукурудзяна каша), також неперевершено смакує з яйцями та горіхами та фруктами. Окрім цього, молодий сир Dolce має солодкуватий смак і часто використовується в кондитерських цілях, а кремова консистенція горгондзоли робить її неперевершеною основою для соусів та начинок.

Що стосується самих італійців, то вони полюбляють посмакувати горгодзолою після основного прийому їжі в компанії хорошого міцного, червоного вина.

Горгонзола купити І Горгонзола купить
Сир Горгонзола І Сыр Горгонзола

 

Рецепт шашличка з грушки і горгондзоли.

Потрібні такі інгредієнти:

  • 2 грушки;
  • 150 г солодкої горгондзоли;
  • 2 чайні ложки меду акації;
  • 30 г масла;
  • перець.

1. Почистити грушки, розрізати на 4 частини, почистити середину від насіння і порізати на кубики (1 см);
2. На пательні розтопити масло і запекти на ньому грушки, поливаючи їх медом і часто перевершуючи, доки мед на грушках не почне карамелізуватися;
3. Посипати грушки невеликою кількістю перцю і виставити на тарілку, застелену папером для випічки;
4. Порізати сир кубиками, такого ж розміру як грушки, зробити шашличок, нанизуючи поперемінно горгондзолу і грушки на шпажки.