Існує кілька видів кукурудзи – крохмаляста, зубоподібна, цукрова, кремниста тощо. До столових сортів належить цукрова кукурудза.
Кукурудза – зернова культура, проте сорти цукрової кукурудзи відносяться до овочевих рослин.
Зерна цукрової кукурудзи молочно-воскової стиглості є цінним продуктом харчування і перевершують багато поширених овочевих культур. Так, в 100 г зерна міститься до 12 г білка, до 64 г вуглеводів, до 6,5 г жирів. Енергетична цінність зерна становить 343 кКал.
Білок зерна має майже всі незамінні амінокислоти. Оскільки зерна кукурудзи містять порівняно невелику кількість клітковини (2,7 г на 100 г зерна), вони добре засвоюються організмом. У складі зерен вітаміни В1, В2, Е, каротин (втім його більше в зернах з червоним забарвленням), а також солі калію, магнію, фосфору та в меншій кількості – кальцію та заліза.
Оскільки амінокислотний склад білка кукурудзи не повністю збалансований (білок кукурудзи бідний на такі амінокислоти як метіонін, лізин та триптофан), його біологічна цінність підвищується при вживанні кукурудзи разом з молочними продуктами, багатими на лімітуючі в кукурудзі амінокислоти. Така комбінація молока та кукурудзи дозволяє підвищити біологічну цінність білків кукурудзи та покращити їх мінеральний склад.
Цукрова кукурудза регулює процеси травлення, тому страви з кукурудзи молочної стиглості корисні не тільки здоровим людям, а й тим, хто потребує дієтичного харчування. Наприклад, людям, які страждають на захворювання кишечника, рекомендується каша з протертих зерен кукурудзи.